Terassit, patiot ja parvekkeet

Komposiittiterassi ja uima-allas. Kulkureitti Ruduksen Tosca -kivestä ja reunus betonikiveä.

Terassit, patiot ja parvekkeet ovat kesäaikana suosittuja ajanviettopaikkoja. Uuden terassin perustaminen tai vanhan korjaus kannattaa aloittaa hyvällä suunnittelulla.

Hyvä suunnittelu luo pohjan onnistuneelle lopputulokselle.

 • Haaveet ja visiot
 • Käyttötarkoitus, käytännöllisyys
 • Sijoittaminen, ympäristö, ilmansuunnat, kulkureitit
 • Materiaalivalinnat, värit
 • Kesä- ja talvihuolto
 • Lupamenettelyt ja hyvät tavat (naapurit, taloyhtiö ja viranomaiset)
 • Palo- ja muu turvallisuus
Hyviä vinkkejä ulkoasun suunnitteluun löytyy sisustuslehtien ja kirjojen lisäksi Internetistä, esimerkiksi Googlen kuvahaulla.

Mitä maksaa?

Hinta muodostuu työstä ja valituista materiaaleista.
Työkustannukset riippuvat työmääristä ja käytetyistä työtunneista. Materiaalikustannuksiin vaikuttavat valitut materiaalit ja tarvikkeet, sekä niiden menekki. Hinnan arviointia helpottaa suunnitelman läpikäynti paikanpäällä.

Työt ja materiaalit

Rakentamiseen ja hinnoitteluun liittyy useita työkokonaisuuksia kohteesta riippuen:

Perustamistyöt

 • perustan kaivaminen ja maa-aineksen pois kuljettaminen
 • täyteaineet ja routaeristys
 • runkoelementtien alaosan kiinnitys ja tukeminen

Tukirunko

 • Seinät/kaiteet
 • Lattiarunko
 • Kattorakenne

Lattia

Eri lattiamateriaalit vaativat erilaiset pohja- ja runkotyöt. Kivetys ja betonilaatat asennetaan raakapohjien päälle. Kivetyksessä pohjatyöt, hyvä routaeristys ja pohjan tiivistys ovat tärkeitä työvaiheita kivetyksen keston kannalta. Reunakivet rajaavat kivetyksen, antavat viimeistellyn ulkonäön ja pitävät kivetyksen paikallaan. Kiven väri, muoto, pinta ja ladontamalli elävöittävät ulkonäköä ja sitovat kivetyksen muuhun ympäristöön. Kiven paksuus valitaan käyttötarpeen mukaan, ajoväylille varataan paksumpi kivi.

Puu- ja komposiitti edellyttää erillistä runkorakennetta. Runkomateriaalin paksuus ja juoksujen tiheys vaikuttavat lattiarakenteen vakauteen ja kantavuuteen. Suositukset löytyvät usein materiaalin valmistajalta tai/ja toimittajalta.

Lattiamateriaalit kiinnitetään perinteisesti nauloilla, ruuveilla tai tuotekohtaisilla kiinnitystarvikkeilla. Siisti ulkoasu saadaan kiinnittämällä lattiamateriaalit alta tai paneelien sivusta. Komposiitille on omat kiinnitystarvikkeensa.

Kiinnitystarvikkeiden materiaali kannattaa valita niin että ne eivät ruostu.

Perinteiset naulat voivat nousta ylös kosteusvaihteluista tai rakenteiden elämisestä johtuen. Ruuvit pitävät paremmin ja ovat tarvittaessa helposti vaihdettavissa. Komposiitille löytyy omat kiinnitystarvikkeet.

Komposiitti on uusi kestävä puun ja muovin sekoitus. Värejä ja profiileja on useita ja se on käytössä huoltovapaa. Maalattu raakapuu mahdollistaa laajemmat värivalikoimat, mutta vaatii huoltomaalauksen aika-ajoin. Kyllästetty ja lämpökäsitelty puu ovat materiaaleina kestäviä ja voidaan haluttaessa maalata.

Kate

Katemateriaalia valittaessa huomioidaan valon läpäisy, yhtensopivuus muuhun ympäristöön, lumikuorman kesto ja huolto.

Perinteiset, pelti, tiili ja huopa eivät läpäise valoa, mutta omaavat hyvät säänkesto-ominaisuudet. Kevyempi vaikutelma ja valoisampi lopputulos syntyvät valokatteella ja kennolevyllä. Valokatteen ja kennolevyn kohdalla kannataa tutustua tuotteen ominaisuuksiin ja valmistajan suosituksiin tukirungon rakentamisessa. Valmistaja antaa tuotteelle takuun, joka edellyttää suositusten mukaista tukirunkoa.

Seinät

Seinät ovat joko täysin avonaiset, rakennetut kaiteet tai umpinaiset. Tukirunko riippuu valituista seinäratkaisuista. Eri valmistajilla on valmiita ratkaisuja parvekkeiden lasittamiseen ja/tai patioiden seinäratkaisuksi lämpölaseilla.

Sähköt ja muu LVI

Sähköistys ja valaistus kannattaa suunnitella etukäteen, jotta sähkön tuominen kohteeseen ja kaapelointi saadaan ratkaistua asianmukaisesti ja piilotettua rakenteisiin siististi. Sähkö- ja LVI työt ovat luvanvaraisia ja tekijällä tulee olla asianmukaiset luvat.